Meškanie učebníc sa bude ešte nejaký čas ťahať, tvrdí Jurzyca

27.10.2010 Celý región

Bratislava 27. októbra (TASR) - S reformnými učebnicami pre školákov základných a stredných škôl to vyzerá zle. Po rokovaní vlády to dnes povedal minister školstva Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS).
\"Bolo to v minulosti nastavené tak, že reforma začala príliš rýchlo, učebnice sa nestihli napísať, \" vyhlásil Jurzyca.

Veľkú reformu základných a stredných škôl spustil jeho predchodca Ján Mikolaj (SNS). Súčasný šéf školstva sa domnieva, že s ňou bolo treba čakať rok alebo dva, aby sa knihy stihli vytlačiť. \"Teraz sa to ťahá a bude sa to ešte nejaký čas ťahať, \" povedal v súvislosti s ich absenciou.

Dôvodom meškajúcich kníh je aj to, že ich autori nestihli napísať a majú zle podpísané zmluvy. \"Ak sa nám to nepodarí nejakým zázrakom ten systém zvrátiť, tak to bude aj na budúci rok, \" upozornil minister.

Učebnice pre reformné ročníky zatiaľ nemajú tretiaci a siedmaci základných škôl a tretiaci stredoškoláci. Zo základných učebníc chýba Literárna výchova pre 6. ročník, Dejepis pre 6. ročník, ako aj pre 1. a 2. ročník gymnázia a Biológia pre 2. ročník gymnázia.

Školy musia nedostatok učebníc riešiť aj využívaním starých kníh a sťahovaním textov z internetu.
 

Vyberte región